Timnas Indonesia vs Malaysia.

Beritainternusa.com,Jakarta  – Menteri Pemuda dan Olahraga (Menpora) Malaysia Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menceritakan awal mula kericuhan yang dilakukan oknum suporter Indonesia saat laga Timnas Indonesia melawan Malaysia di Stadion Utama Gelora Bung Karno (SUGBK), Jakarta ,Kamis (5/9) malam.

Kata dia, saat itu dirinya tengah menyuarakan dukungannya untuk ‘Harimau Malaya’ bersama dengan ratusan suporter Malaysia lainnya. Namun, di tengah pertandingan mereka mendapat sambutan kurang positif dari oknum fans Garuda. Syed Saddiq mengungkapkan, mereka dilempari dengan sejumlah barang hingga suar.

menteri malaysia di stadion GBK.

“Sebentar tadi saya bersama penyokong-penyokong Harimau Malaya menyaksikan Kelayakan Piala Dunia di Stadium Gelora Bung Karno. Objek besi, botol dan suar dicampak kepada kami beberapa kali. Terdapat juga beberapa penyokong Indonesia juga cuba merempuh kawasan Malaysia dan perlawanan terpaksa dihentikan seketika,” tulis Syed Saddiq dalam akun Instagram miliknya @SyedSaddiq.

Kericuhan pun berimbas pada suporter Malaysia yang harus tertahan di dalam SUGBK, meski pertandingan telah usai. Menteri berusia 26 tahun ini pun menyayangkan aksi tidak suportif oknum suporter Indonesia.

“Ketika ini saya masih lagi bersama-sama dengan penyokong Malaysia ditempatkan di dalam stadium sementara menanti keadaan di luar reda sebelum kami boleh pulang. Kejadian ini amat menyedihkan buat industri sukan bolasepak yang sepatutnya menjadi medium penyatuan. Saya berjanji akan menuntut keadilan bagi rakyat Malaysia,” tulisnya.

Atas kejadian ini, Syed Syaddiq menyebut, pihaknya bakal melaporkan peristiwa itu ke induk sepakbola tertinggi dunia, FIFA.

“Saya dimaklumkan FAM bahawa mereka akan membuat aduan rasmi kepada FIFA. Saya juga akan membuat laporan rasmi kepada kerajaan Indonesia dan rakan sejawatan saya di sana. Gangsterism tidak akan ditolak ansur dalam apa jua cara. Keselamatan pemain dan penyokong Malaysia adalah keutamaan saya,” tuntasnya.

Untuk informasi, dalam laga kualifikasi Piala Dunia 2022, Timnas Indonesia harus mengakui kemenangan Malaysia dengan skor 3-2 untuk tim tamu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here